Menüü

Sügiseste peresessioonide ABC

Sügis on üks mu lemmikuid aegu pildistamiseks, sest see värvide küllus on lihtsalt midagi enneolematut. Ühelt poolt annab see tohutult palju lisavalikuid pildistamiseks, teisalt tähendab ka seda, et tuleb pöörata senisest suuremat tähelepanu sellele, et kogu kaadrisse jääv värvigamma ka omavahel harmoneeruks. Arvesse tuleb siis võtta nii riietust, millega pere on otsustanud pildistamisele tulla, kui ka seda värvide ampluaad, mida loodus sel momendil pakub. Kõik peab sobima sundimatult ja loomulikult kokku – justnagu üks kaunis sügisene kunstiteos.

Siinkohal räägimegi veidi siis sellest, mida on vaja teada/teha, et saaks kaadrisse need ilusad värvilised sügisesed pildid.

sügisesed perepildid botaanikaaias

Kõige värvilisemad pildid saab oktoobris

Kogemus ütleb, et oktoobri algusest alates on juba looduses värve rohkem, aga maas veel väga palju värvilisi lehti ei leia. Värvisümfooniate tippaeg kipub olema oktoobri keskpaigas ja sealt edasi hakkab lehti järjest rohkem ja rohkem langema. Ehk siis, kui mõnel nädalal on paar tormisemat ilma, siis võib nädal aega tagasi täiskirevas leherüüs olev puu, nädala lõpuks olla täiesti paljas. Seetõttu toimub ka pildistamise koha valik tihti alles nädal enne fotosessiooni toimumist (ning päev paar enne käin vaatan selle koha uuesti üle, et siis lõplikult koha osas kinnitus anda), et vältida üllatusi ja olla kindel selles, et valitud kohas veel värve leidub.

Sügissessiooni aeg broneeri varakult

Kui soovite kindlalt värviliste lehtedega sügispilte, siis oleks mõistlik broneerida endale aeg kuu või paar varem. Sügisesed ajad täituvad üpriski kiirelt ning ma väga tihedaks sügist graafikut teha ei taha, sest ettearvamatute ilmade tõttu pean jätma aegadesse veidi õhku ja paindlikkust.

Fotosessiooni aegu saate broneerida siit.

Kuidas valida fotosessiooni koht?

Fotosessiooni koha valin tavaliselt mina, sest teadmine, millal ja kus saab mingil ajahetkel parimaid pilte on osa mu tööst 🙂 Muidugi ma alati ka küsin, kas perel endal on eelistusi või mingisuguseid erilise tähendusega kohti ning lõplik valik saab tehtud kõiki neid faktoreid arvesse võttes.

Värviliste sügispiltide tegemiseks on mul omad lemmikkohad, kus on palju vahtraid, pihlakaid või kaskesid, et kõik need mõnusad sügisvärvid maksimaalselt esile tuleksid. Kui soovitakse pildistada ajal, mil looduses värve enam pole, siis eelistan asukoha valikul pigem okasmetsasid ja rabasid, kus on aastaringselt ilus pildistada.

Mida teha kui vihma sajab?

Õues pildistamisega kaasneb alati väike risk, sest ilm on faktor, mida on raske ette ennustada. Eriti sügisel, mil mõnikord võibki sadada nädal aega järjest 😀 Seega enne sügissessiooni broneerimist peab mõtlema kahele asjale:

  • Kas te olete nõus pildistama väikese vihmaga?
  • Kas olete piisavalt paindlikud, et vajadusel sessiooni aega nihutada?

Ütlen kohe ära, et mina väikest sabinat ei pelga ning mul on alati kaasas ka paar läbipaistvat vihmavarju, et anda perele juhuks, kui peaks sadama hakkama. Mu enda riietus on alati ilmastikule vastav ning fototehnika, mida pildistamisel kasutan on (mõistlikkuse piires) veekindel. Lisaks, kui täiesti aus olla, siis kunstilisest aspektist vaadeldes annab väike vihm piltidele ka vahva lisaefekti. Seega minu poolt pole kunagi takistust, kui sessioonile ilmudes selgub, et ilm ei püsi kuiv.

Muidugi on hoopiski teine lugu siis, kui vihma sajab nii palju, et rikub ära soengud, teeb riided märjaks või tekitab muidu ebamugavusi. Mul on alati olemas ülevaade sellest, millist ilma järgnevatele päevadele ennustatakse ning seda ma jälgin enne sessiooni toimumise aega mitu korda päevas. Kui lubatakse ebasobivat ilma (liiga tuuline või liiga vihmane) siis ma pakun alati võimalust muuta sessiooni toimumise kellaaega või päeva.

Kui sessioonile tulevad ka väikesed lapsed, siis on ilm eriti oluline faktor, sest kui lapsed ei tunne end hästi, siis on ka keeruline teha rõõmsaid perepilte 🙂 Seega panen lapsevanematele südamele, et kui te teate, et teie lapsed ei kannata ka väikest vihma (või kui jahedam märjem ilm võib kuidagi ohustada nende tervist), siis rääkige sellest mulle julgelt ja leiame koos uue aja 🙂 Kui peres on vastsündinu või väikesed beebid, siis soovitaks õuesessiooniga oodata, kuniks lapsed on suuremad.

Riietumisel eelistage looduslikke materjale ja rõõmsaid toone

Sügiseste (ja ka talviste) fotosessioonide puhul ma soovitan alati võimalusel kanda naturaalsest materjalist riideid ja aksessuaare. Igasugused villased kampsunid, vanutatud villast jakid/kombed, sallid, kindad annavad piltidele nii mõnusa tekstuuri ja palju iseloomu. Lisaks sobivad need loodusesse palju paremini ja jätavad palju loomulikuma ja efektsema mulje.

Värvidest soovitan vältida liigset musta ja neoontoone. Musta vältimine on puhtalt mu isiklik eelistus. Ma armastan teha värvilisi pilte ja eriti näiteks talvel ja hilissügisel, kui looduses enam väga palju värve ega valgust ei ole, siis must ainult rõhutab seda ning toob piltidele tõsisema ühedimensioonilisema meeleolu. Neoontoone soovitan alati vältida ja põhjus on selles, et need on olemuselt liiga domineerivad. Ehk siis tõmbavad tähelepanu riietele, kui tähelepanu peaks olema pildistatavatel isikutel 🙂 Lisaks kumavad need nahale tooni, mida hiljem on vaja hakata järeltöötluses parandama.

Kes soovib, võib lugeda ka eraldi blogipostitust just sellest, kuidas valida fotosessiooni jaoks sobilikke riideid – kuidas sobitada toone, valida materjale jne.

Sessiooni kestvus sõltub ilmast ja lastest

Mul on alati varutud fotosessioonile tulles vähemalt kolm tundi aega ainult konkreetse pere jaoks. Eesmärk on muidugi saada vajalikud pildid võimalikult kiirelt kätte, aga kogemus ütleb, et lapsed on sama ennustamatuks faktoriks nagu ilm 🙂 Lapsi ei saa sundida ega kiirustada, vaid sessioonid toimuvad alati nende tempos. Sest kui lapsed on rahul ja õnnelikud, siis on pool võitu juba käes 🙂

Kui panna ühte valemisse sügisilmad ja lapsed, siis läheb aja arvestamine palju keerulisemaks. Kehva ilma korral tuleb sessioon teha võimalikult kiirelt, kuid väikeste laste puhul tuleb ka tunnetada nende piire ja teada, millal võtta aeg maha. Seega ma hoiatan juba alati sessiooni alguses oma peresid, et tempo, millega ma pildistan on pidevalt muutuv ning ma annan oma parima, et teha nii nagu lastele sobib.

Üldiselt ma teen esimese poole tunniga kõik vajalikud kombinatsioonid piltidest ära, et mul oleks see nö kriitiline mass olemas. Sealt edasi vaatame jooksvalt, kuidas lapsed jaksavad ja ilm kannatab. Keskmiseks sessiooni pikkuseks sügisel (sõltuvalt ilmast ja laste arvust) on umbes 1,5-2 tundi.

Õues saab pildistada aastaringselt

Minu eesmärk on anda inimestele rohkem julgust, et õues pildistamas käia, sest ma usun päriselt, et imeilusaid pilte saab looduses teha aastaringselt. Selleks ma panen jooksvalt kokku erinevaid blogipostitusi, et vastata enamlevinud küsimustele, murda mõttemalle ja sisendada julgust, et õuesessioonidele tulla. Lisapostituste lugemiseks, klõpsake allolevatele linkidele (jooksvalt lisan siia ka linke juurde, kui saan järgmised blogipostitused valmis):

Kuidas valmib üks hingepaitav peresessioon?

Peresessioon lemmikloomadega

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

liitu uudiskirjaga