Menüü

Peresessioon lemmikloomadega – ABC

Mu hing alati veidi hüppab rõõmust, kui kuulen, et peresessioonile soovitakse tulla lemmikloomadega, sest ma armastan loomi kogu südamest ning usun kirglikult seda, et igasugused rohkem ja vähem karvased lemmikud on vähemalt sama olulised pereliikmed, kui kõik teisedki. Samas nende kaasamine tähendab ka palju lisaettevalmistust ja eeltööd nii pere enda, kui ma minu poolt. Panengi siia kirja mõningased teemad, millele tasuks mõelda, kui on soovi tulla pildistama koos koertega.

Milliste koertega saab tulla fotosessioonile ja millistega mitte?

Fotosessioonile tasub võtta kaasa selline koer, kes kuulab elementaarseid korraldusi, ei pelga võõraid inimesi ega ole agressiivsete kalduvustega. Kui tegemist on koeraga, kes vajab uute inimeste või keskkondadega kohanemiseks lisaaega, siis tuleb seda enne sessiooni toimumist kindlasti fotograafile öelda, et too oskaks fotosessiooni käiku ja tempot vastavalt planeerida ning varuda aega koeraga tutvumiseks. Sellisel juhul oleks ka hea, kui saaksite fotosessiooni toimumiskohta tulla kohale veidi varem, et koer saaks ümbrusega ja seal leiduvate lõhnadega juba vaikselt tutvust teha.

Kui sa tead, et sul on kodus koer, kes on tundliku närvikavaga või kellele ei sobi võõrad keskkonnad, hääled ega võõrad inimesed, siis ei ole mõtet teda perefotosessioonile kaasa võtta. Pelglikud koerad võivad käituda ettearvamatult või lausa agressiivselt ning fotosessiooniga kaasnev lisastress võib nende tundlikule närvisüsteemile negatiivselt mõjuda.

Millist infot võiks fotograafiga eelnevalt jagada?

Ma küsin oma peredelt alati esimese asjana koera tõugu ja vanust. Mul on olnud rõõm kasvada üles peres kus on alati olnud palju erinevaid koeri ning oman suhteliselt head ülevaadet erinevate tõugude enamlevinud iseloomuomadustest. Ning kuigi see ei anna mulle täit kindlust selle kohta, mis mind fotosessioonil ees ootab, annab see siiski mulle mingisuguse suuna ja esmainfo kätte, millest lähtudes valida fotosessiooni toimumise koht ning planeerida sessiooni kulgu.

Teine asi, mida võiks fotograafiga eelnevalt arutada on see, millises kombinatsioonis pilte te antud sessioonist koos koeraga kindlasti tahate. Ma küsin seda alati ka kohapeal jooksvalt, aga hea on ka eelnevalt teada, sest igasugused lisakombinatsioonid on ka lisa ajakulu, mida ma oma graafikusse pean planeerima (tavaliselt tähendab see seda, et kui on plaanis päikeseloojangu sessioon, siis alustame lihtsalt veidi planeeritust varem). Kindlasti tasub mainida üle ka seda, kui on soovi teha eraldi pilte koerast ning arvestada piltide tegemisel sellega, kas koera iseloom ja eelnev koolitus võimaldab teha pilte ilma rihmata või mitte.

Lisaks kulub ära ka igasugune muu oluline lisainfo koera kohta, mida ma ise aimata ei oskaks. Näiteks kui on teada, et koer on eriti veelembeline ning teil pole soovi teda sessiooni ajal vette lasta, siis tasub sellest mulle eelnevalt kindlasti rääkida, et ma oskaks fotosessiooni koha valimisel sellega arvestada. Või kui tegemist on koeraga, kes on väga vana ja ei jaksa palju liikuda, siis tasub ka seda eelnevalt mainida, et teaksin valida fotosessiooni kohta, millele saab võimalikult lähedale parkida.

Kuhu minna koeraga pildistama?

Selleks, et fotosessioon laabuks murevabalt tuleb esiteks valida selleks sobilik koht ja kellaaeg. On kohti, kuhu ei tohigi koeraga koos minna (nt enamikud avalikud rannad) ning sellega peab koha valikul ka arvestama. Seega kui ma tean, et pere võtab kaasa koera, siis otsin pildistamiseks koha, mis vastab kolmele kriteeriumile:

  1. Antud kohta peab olema lubatud koera kaasa võtta.
  2. Antud kohas peab sessiooni jaoks valitud kellajal olema võimalikult vähe inimesi, et võõraste kohalolek koera ei häiriks ega segaks tema tähelepanu ja keskendumist.
  3. Eelistatavalt pildistan kohas, kus on suur lage väli (nt looduslikud rohumaad või rannad), et koer saaks vabalt joosta ning tema vaateväli ei oleks piiratud. See viimane faktor on eriti oluline nendele koertele, kellel on tugev valveinstinkt või kes on loomult kartlikumad – lai vaateväli annab nendele hea ülevaate sellest, mis ümberringi toimub ning vähendab vajadust olla pidevalt valves. Samas, kuna koerad on kõik erinevad oma iseloomude ja instinktidega, siis võib vabalt ka minna mujale. See ongi see koht, kus pere võiks ka ise oma sõna sekka öelda ja anda teada, täpselt millises keskkonnas teie koer end kõige mugavamalt tunneb, et saaksime valida koha, mis sobib kõigile.

Kuidas end fotosessiooniks ette valmistada?

Kindlasti peab fotosessiooni toimumise ajaks olema koera põhivajadused täidetud ning tema enesetunne ja tervis hea. Kõht ei tohiks olla tühi, ta ei tohiks olla liiga väsinud ega ala- ega ülestimuleeritud. Kindlasti ei tasu fotosessioonile kaasa võtta haiget koera, ega koera kelle enesetunne on mõnel muul põhjusel kehv.

Lisaks võiks jälgida seda, et sessiooni ajaks on koer on puhas, kuiv ja vajadusel kammitud/pügatud/trimmitud, et pildile jääks parim versioon teie armsast lemmikloomast. Mul pole isiklikult midagi mudaste ega mustade koerte vastu ja ma jäädvustan neid täpselt sellisena nagu nad sel momendil on, aga peab arvestama lihtsalt sellega, et mudaste käppadega koer teeb tihtilugu mustaks ka pereliikmed ning siis peaks juba olema kõigil vahetuseks riideid kaasas 🙂 Kui perel on soovi lasta koeral veidi ka vabamalt vees või poris vallatleda, siis tuleb seda lihtsalt öelda ja jätame selle jaoks aja fotosessiooni lõppu, kui kõik vajalikud pildid on juba käes ja saab seda kõike veidi vabamas õhkkonnas jäädvustada 🙂

Tavaliselt ma palun oma peredel võtta koera jaoks kaasa veidi snäkke/preemiat, et aidata koeral fotosessiooni ajal keskenduda ning teda soovitud käitumise eest premeerida. Lisaks sellele tuleb kindlasti kaasa võtta ka koera eest hoolitsemise vahendid, et vajadusel tema järgi koristada ning võimalusel võiks kaasa haarata ka mõne piiksuva koeramänguasja (või koera lemmikmänguasja), millega ma saaksin vajadusel tema tähelepanu tõmmata.

Tasub mõelda ka sellele, et kui on soovi teha ka perepilte ilma koerata, siis peab olema võimalik koera selleks ajaks kuskile turvalisse kohta jätta. Selleks võiks olla kaasas kas koera puur (eriti sobilik väiksemate koerte puhul) või siis kui koerale sobib, siis saab ta ka kuskile lähedal oleva puu külge selleks momendiks siduda. Kui fotosessiooni koht asub pere kodu lähedal, siis on alati ka variant teha pool sessiooni koeraga ning siis ta koju tagasi viia ja jätkata sessiooni ilma koerata. Mul oli eelmisel aastal kaamera ees üks pere, kes võttis fotosessioonile kaasa lausa eraldi isiku, kes koeraga mängis ja temaga jalutas sel ajal, kui tegime perepilte ilma koerata. Variante on mitmeid – oluline on see eelnevalt lihtsalt läbi mõelda 🙂

Kuidas kulgeb perefotosessioon koos lemmikloomaga?

Koerad on paljuski nagu lapsed ning seega kehtib neile palju sarnaseid põhimõtteid 🙂 Nad on kiired, liikuvad ja nende tähelepanu hajub kergelt. Nad ei armasta üldiselt poseerida ning vajavad palju ruumi, et tunda end hästi ja vabalt ning tüdinevad kiirelt pildistamisest, sest neil on lihtsalt nii palju muid asju, mida vaja teha 🙂 Seega, sarnaselt nagu lastega fotosessioonide puhul, teen ma koertega pildid alati sessiooni esimeses osas ära, alustades perepiltidest ja liikudes sealt edasi erinevate kombinatsioonide peale.

Kui on ilmselge, et koer ei suuda hetkel keskenduda ning vajab “sisseelamiseks” veidi rohkem aega või on muul põhjusel veidi hajevil või pinges, siis võtame korraks aja maha. Lasen perel rahulikult koeraga tegeleda ja teda paitada, nunnutada, et koera enesetunne paraneks ja ta tunneks end rahulikumalt. Lisahüvena mõjub see ka alati positiivselt perele endale, sest koertega tegelemine lõõgastab ning leevendab suurepäraselt stressi (mis omakorda jällegi rahustab veelgi enam koera, kes tihtilugu häälestab end vastavalt oma pereliikmete emotsioonidele). Lisaks pakub see mulle võimaluse tabada loomulikke, poseerimata kaadreid sellest, kuidas pere omavahel ja oma lemmikloomaga suhtleb. Kui koer on sisse elanud ning temaga koos vajalikud pildid tehtud, siis pärast seda on ta kuni fotosessiooni lõpuni minu poolt vaba, et kellegi valvsa pilgu all ringi nuuskida ja maailma avastada 🙂

Kui on soovi teha eraldi “action” pilte koerast, kes kaevab muda sisse auke või supleb vees või on mõnes muus temale loomuomases tegevuses, siis teeme need fotosessiooni lõppedes, mil kõik muud vajalikud kaadrid on käes ja pole enam pinget selles osas, kas kellegi riided või käpad saavad mustaks või mitte 🙂

———————-

All on üks hiljutine näide sellest, milline näeb välja peresessiooni galerii, kuhu on kaasatud ka koerad. Tegime esiti ära koertega koos perepildid ja siis laste ning koerte pildid (lapsed ise avaldasid soovi selleks). Siis pildistasin lapsi ja koerad said samal ajal jalutada ning ringi nuuskida. Siis tegime perepildi ilma koerteta (koerad olid mu kõrval puu külge seotult ootamas) ja siis kui oli aeg teha paaripildid lapsevanematest said lapsed samal ajal koertega tegeleda. Pildistamiseks valisin inimtühja ranna, et meil oleks ruumi ringi liikuda ja koertel oleks võimalikult vähe segavaid faktoreid. Oli üks imearmas sessioon ning saime nii palju ilusaid pilte, et kohe raske oli valida, milliseid kaadreid lõplikusse galeriisse võtta ja mida mitte 🙂

Pere loal jagan osasid pilte ka teiega.

Loe veel:

Kuidas valida fotosessiooni jaoks riideid?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

liitu uudiskirjaga